Skip to content Skip to footer

9 април – Ден на цифровите технологии в Брюксел

Третото издание на „Деня на цифровите технологии“ ще се проведе на 9 април в Брюксел и  ще даде възможност на ЕС и заинтересованите държави-членки да обединят ресурси за ускоряване на цифровото развитие в ключови области, които могат да донесат осезаеми ползи за нашите икономики и общества.

През последните две години Денят на цифровите технологии бе повод да се стартират важни инициативи за сътрудничество в областта на суперкомпютрите, цифровата индустрия, свързаното и автоматизирано шофиране, изкуственият интелект, блокчейн  технологиите и електронното здравеопазване. След предишните цифрови дни, изданието за 2019 г. ще комбинира дискусии с представители на високо политическо равнище от правителствата на държавите-членки.

Денят на цифровите технологии 2019 ще бъде посветен на четири области, където се очаква цифровизацията да окаже значително въздействие:

  • Етични насоки за изкуствен интелект
  • Сътрудничество за подобряване на цифровизацията на културното наследство
  • Дигитализация на земеделието и селските райони
  • Насърчаване на по-голямото участие на жените в цифровите технологии

Конференцията ще бъде и повод за провеждане на министерска среща между държавите-членки на ЕС и избрани международни партньори за обсъждане на етичните насоки на изкуствения интелект, изготвени от експертната група на високо равнище по изкуствен интелект.

Тази година „Деня на цифровите технологии“ ще бъде предшествано от събитие на високо равнище за разработване на стратегия за свързаност и данни за Южното Средиземноморие, което Европейската комисия организира за следобеда на 8 април. Достъпът до събитията е само с покани. Пленарните сесии на събитието обаче ще бъдат предавани по интернет и са отворени за медиите.

Източник: ec.europa.eu

This site is registered on wpml.org as a development site.