Skip to content Skip to footer

Можете ли да се доверите на това, което е в чинията ви? „Бъдете част от хранителната верига!“, призовават от IBM

Загрижени сме повече от всякога за произхода и безопасността на това, което ядем, а blockchain технологията може да ни „сервира“ фактите, от които се нуждаем

Над 50-годишния процес на глобализация в производството на храни създаде верига за доставки, която е по-всеобхватна, по-международна и по-сложна от когато и да било. Все по-високите изисквания на потребителите по отношение на избора и стойността породи глобални мрежи за публични договаряния, включващи множество играчи, държави, правни системи и регулации.

Тъй като веригата за доставки става все по-объркана и по-трудна за проследяване, рисковете, свързани с нейната неизправност или евентуални злоупотреби, се увеличават. Въздействието от страховете, свързани с безопасността или въпроси за произхода, както е с измамите с храни, е незабавно.

„Всеки път, когато има телевизионно разследване, свързано с храната – например дали даден биологичен продукт е наистина такъв, виждаме отражение в рамките едва на седмица в продажбите в нашите магазини“, казва Еманюел Делерм, блокчейн проджект мениджър във френския хранителен гигант Carrefour.

Въздействието на епидемия от замърсяване или свързана с алергия смърт, може да бъде катастрофално, отразявайки се на цели брандове, тъй като потребителите подозират системна повреда.

„За голям търговец на дребно това може да означава проблем, засягащ хиляди продукти, всички под една и съща марка“, казва Андрю Опи, директор по храните и устойчивостта в Британския консорциум за търговия на дребно.

В САЩ, например, на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) може да отнеме седмица, за да проследи маруля до фермата, където е произведена. „Пътеката включваше много документи, тъй като FDA се опита да проследи как даден продукт се движи по веригата на доставки въз основа на хартиената пътека“, казва Техас Бхат, старши директор по безопасност на храните за Walmart.

Но работата на Walmart и IBM, използваща IBM Blockchain и част от IBM Food Trust, показа, че има много по-добър и бърз начин за това.

IBM Food Trust, използвайки blockchain технология, работеща на IBM Cloud, може да свърже производители, преработватели, дистрибутори и търговци на дребно чрез постоянен и споделен запис на данни от хранителната верига, който може драстично да намали времето, необходимо за проследяване на продукцията от фермата до магазина. В пилотна програма това време беше намалено от почти седем дни до само 2,2 секунди.

С потребители, които се грижат все повече за въздействието върху околната среда и социалния начин на снабдяване с храна, осигуряването на точна информация за произхода дава конкурентно предимство. Чарлз Редфийлд, изпълнителен вицепрезидент по храните на Walmart, казва: „Трябва да отидем по-далеч от предлагането на страхотна храна на ежедневна база и ниска цена. Нашите клиенти трябва да знаят, че могат да ни се доверят за осигуряването на безопасността на храната. “

Blockchain осигурява ясна и достъпна проследяемост на продуктите през цялата верига на доставки, включително пълен запис на проверките и инспекциите, извършени по пътя към магазинните рафтове. Освен че дава на търговците повече увереност и доверие в продуктите, които продават, системата също така свежда до минимум проблемите с безопасността на храните, като позволява по-бързи и локализирани изтегляния, а по този начин намалява и отпадъците. Освен това, след като нещо е кодирано в blockchain, то не може да бъде презаписано, тъй като технологията прави подправянето много по-трудно, а това дава допълнителна сигурност както на производителите, така и на потребителите.

Позволявайки на участниците да споделят информация помежду си, запазвайки собствеността върху нея и определяйки кой какво вижда, blockchain може да отключи ново ниво на сътрудничество. Двама конкуренти в една и съща мрежа могат да контролират колко могат да видят един за друг, а земеделските стопани могат да си гарантират, че другите могат да преглеждат само необходимата им информация за поверителните ветеринарни инспекции например. „Блокчейнът изгражда среда, в която сътрудничеството става по-лесно, без да се изпуска контрола върху данните“, казва Ричард Стокли, изпълнителен директор бизнес развитие на блокчейн технологиите в IBM.

Междувременно събирането на информация в реално време прави веригата за доставки по-ефективна, прозрачна и устойчива. По-точната информация помага за премахване на затрудненията и оптимизира сроковете за доставка: зеленчуците могат да се събират само когато са необходими, като по този начин се удължава срока им на годност. По-подробната информация може да фокусира контрола и тестването върху особено уязвими части от веригата за доставки, като намалява вероятността опасни продукти да достигнат до потребителите.

За храните, при които потребителите се нуждаят от специално успокоение – например, тези, с които ще хранят децата си, или които са били обект на критика или скандали, технологията се оказва особено привлекателна за купувачите, казва Делерм: „Колкото по-предпазливи са хората към даден продукт, толкова по-внимателно се отнасят към проследяването му. “

Чрез намаляването на отпадъците, увеличаването на достъпа до информация за произхода и превръщането на мрежата за доставка на храни в по-прозрачна, блокчейн показва как информационните технологии могат да бъдат използвани за облагодетелстване на производители, търговци на дребно и потребители.

Източник: The Times

This site is registered on wpml.org as a development site.