Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Изследователи анализират ефекта от прилагането на високи технологии в земеделието

Икономически анализ на прилагането на високи технологии в земеделието е създаден, за да предостави първите конкретни доказателства, че роботизираните машини ще помогнат на фермерите в Обединеното кралство да станат по-конкурентоспособни и да подобрят управлението на околната среда. Документът беше представен на годишната конференция на Асоциацията за аграрна икономика (AES) в Уоруик, Англия от проф. Карл Бехренд от университета Harper Adams. Много изследователи и предприемачи от областта на роботиката твърдят, че роботите ще бъдат едновременно печеливши и полезни за околната среда, но това е първият икономически анализ, подкрепящ този аргумент.

„Роботиката ще промени радикално икономиите от мащаба в обработваемите земи“, каза Бехренд и допълни: „След като човешките шофьори бъдат отстранени от селскостопанското оборудване, мотивацията за използване на големи селскостопански машини почти изчезва.  Доказателствата показват, че повече от по-малките селскостопански машини могат да бъдат икономически ефективни за стопанствата, дори когато те са малки, а площите им са с неправилна форма.“

Изследването се основава на опита с Hands Free Hectarе* в Harper Adams University през 2017 г. и 2018 г., при производството на зърно изцяло с дребномащабно селскостопанско оборудване, пригодено за автономна работа.

„Рояците от роботи ще помогнат на малките и средни британски ферми да бъдат конкурентоспособни след Brexit“, каза Бехренд. Например, този анализ показва, че с роботиката цената на производството на пшеница във Великобритания може да бъде конкурентна на страни, които сега са вносители за островната държава. „Освен това с роботиката ще бъдат смекчени обстоятелствата, които принуждават фермерите да  хеджират, премахват дървета от полетата и да нанасят други промени в пейзажа.“

*Hands Free Hectare (HFHa) – от англ. „хектар със свободни ръце“ – е проект на университета „Харпър Адамс“, който има за цел да бъде първият в света, при който сеитбата, отглеждането и прибирането на реколтата става единствено с безпилотни самолети и автономни превозни средства.

Източник: Agriland

This site is registered on wpml.org as a development site.