Skip to content Skip to footer

Умно българско решение автоматизира редица земеделски дейности

Цялостно решение за автоматизирано капково напояване, торовнасяне, контрола на климата и мониторинг в земеделието е разработила българската компания Ondo. Едноименният продукт обединява хардуера и софтуера, необходими за автоматизацията на процесите при отглеждането на всякакви земеделски култури.

„Въпреки кризата с коронавируса земеделските производители продължават с неотложните дейности по отглеждането на културите както на полето, така и в оранжериите. Пресните зеленчуци, плодове и зърно са сред жизненонеобходимите стоки, а Ondo e навременно решение, което ще помогне на земеделските производители да преминат по-безболезнено през кризисния период, като същевременно инвестират в дълготрайното повишавана не конкурентоспособността си“, обясняват от Ondo. Екипът на компанията включва специалисти с над 10 години опит в областта на автоматизираните системи за капково напояване и софтуерните технологии. Изпълнителен директор на Ondo e Ивайло Енев, който отговаря и за продажните, а главен технологичен директор – Иван Драгоев, който е и мениджър „Стратегическо развитие“ на фирмата.

Решението Ondo е базирано на индустриални технологии, като всички използвани компоненти в хардуерната част са произведени и доставени от партньорите Schneider Electric, Siemens и израелската компания CompuLab, a софтуерната част е базирана на React JS и Nod.js. Екипът, разработващ Ondo, е съставен към момента от 7 човека – софтуерни инженери и агроном-консултанти, всеки от които има над 10-годишен опит в своята област.

От компанията цитират статистиката на ресорното министерство, че през последните 5 г. у нас са изградени над 1000 декара нови оранжерии от блоков тип (5 до 30 декара), но едва 5% от напояваните полета са автоматизирани. „Земеделският сектор в региона се нуждае от технологична подкрепа, за да бъде конкурентоспособен на европейския и световен пазар, а Ondo предлага модерно дигитално решение както за големите, така и за малките земеделски производители“, допълват от иновативната компания.

Функционален прототип на контролера Ondo

„Ondo запълва една дълбока ниша в модерните решения за умно земеделие, като спестява на земеделските производители неудобството да търсят и интегрират различни решения за отделните дейности в своите земеделски площи. Когато имаш само автоматизирано капково напояване, но не следиш в реално време как работи то и как се синхронизира с торовнасянето например, рискът от възникване на проблеми, които ти носят съществени финансови загуби, е огромен. Ondo решава именно тези проблеми“, заяви изпълнителният директор на Ondo Ивайло Енев.

Според него, решението Ondo е подходящо не само за оранжерии, а и за всякакъв вид култури, включително полски култури, лозови масиви, овощни градини и др. От компанията твърдят, че чрез тяхното решение земеделските производители ще спестяват до 85% от разходите за вода при напояване, до 50% от разходите за енергийни ресурси (ток, дизел, газ). „Ondo гарантира до 40% по-високи добиви и намалява с до 60% риска от човешки грешки в работния процес)“, добавят от компанията и обясняват това. „Опирайки се на опита на хората от екипа, дългогодишно занимаващи се с земеделие, сме разработили модул, базиран на математически модел, който прецизно изчислява намаляването на разходите за консумативи при внедряването на Ondo и системното му използване. При коректно спазване на технологията от страна на клиента резултатите наистина са впечатляващи.“

Ondo може да се използва от домашния компютър или от мобилно устройство, чрез които фермерът ще проследява в реално време какво се случва в неговата оранжерия или земеделска площ, без да има нужда да е постоянно на полето. „Изработили сме много лесен за работа, интуитивен и модерен потребителски интерфейс. Осигуряваме и денонощна поддръжка на инсталирани системи, както и безплатни онлайн консултации за възможностите за инсталиране на Ondo и очакваните финансови ползи за нашите клиенти“, допълва технологичният директор на Ondo Иван Драгоев.

Цената на автоматизацията зависи не от декарите, а от инсталираното оборудване, включително в оранжерия. „Ondo може да се инсталира практически навсякъде, независимо от размера на обработваната площ. И инсталирането може да се случва поетапно, обяснява Ивайло Енев. – Ако имаме, например полиетиленова оранжерия с проветрители, с мъглуваща система и с цирцулационни вентилатори на площ от 4 дка, с капково напояване и торовнасяне, цената на Ondo контрол за тази оранжерия, включваща управление на всички горепосочени системи, е 5500 лв. без ДДС (цената е само за контролера). За да може да се управляват всички тези процеси обаче, са необходими и сензори за температура и влага на въздуха, чиято цена е около 1500 лв. без ДДС. На практика за около 7000 лв. вие може да имате мониторинг и управление на климата в оранжерията заедно с автоматизирано напояване и прецизно торовнасяне. Самата система може да се инсталира на площ от 100 кв.м до 30 дка и цената ще е същата“, допълва основателят на иновативната компания.

This site is registered on wpml.org as a development site.